Tillväxt under 2010

Under 2011 började Tillväxt att skriva i form av blogginlägg, så på denna sida hittar du de uppdateringar vi skrev under 2010.


Måndag 6:e december

Öppet möte på medborgarplatsens bibliotek 18:30 i grupprummet.

Mycket skoj på gång som vanlig!

Du som är ny är lite extra välkommen!


Tisdag 6:e november kl 19:00, Källtorpsträdgårds Café, Nacka.

Tillväxt.org bjuder in till seminarium:

Stadsdelsträdgårdar/communitygardens

– För gemenskap och odling

Välkommen till ett seminarium om Stadsdelsträdgårdar/ Communitygardens och hur de kan vara en fantastisk möjlighet för att underfrån skapa ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle. Stadsdelsträdgårdar är självorganiserade trädgårdar på allmänna platser. En mötesplats för gemenskap, lärande, demokrati, ekologisk medvetenhet och omställning.

Vi har kallat in några riktiga experter på området för att klargöra vad det handlar om och slipa våra argument för att det ska skapas fler Stadsdelsträdgårdar, ja i varje kvarter och stadsdel. För att du ska kunna komma med tunga och rationella argument till din stadsdelsförvaltning, kommun och granne.

  • Marie Larsson är landskapsarkitekt och doktor i agronomi vid institutionen för Landskapsarkitektur på SLU i Alnarp. Hon har disputerat på avhandlingen Stadsdelsträdgårdar – plats för gemenskap och kreativa processerLadda ned den här. Eller läs Maries mycket bra sammanfattning här.
  • Nils Tiberg som bland mycket annat har varit med och skapat Ekoringen, en gemenskapsodling i Luleå och berättar om sina erfarenheter under de 15 åren sedan starten. www.halsogarden.se
  • Marina Queiroz från Matparken i Gottsunda, Uppsala berättar om sina erfarenheter från deras första år. I Matparken odlas ekologiska grönsaker mitt i ett välanvänt rekreationsområde i anslutning till miljonprogramsområdet Gottsunda.
  • Marina är landskapsarkitekt och stadsplanerare. Hon har skrivit om stadsodling i examensarbetet Urban agriculture /Agricultural urbanity. Länk till sammanfattning och arbetet
  • Peter Platesjö från den nystartade Folkodlingen i Skarpnäck berättar om deras arbete och visioner.

Efter presentationerna blir det öppen diskussion och frågestund.

I pausen spelar Derly en låt!

Vi ses på den fantastiska Källtorpsträdgård, där det finns ekologiskt och hembakat fika samt soppa om du anmäler dig till riktig(a)tillvaxt.org. Kom gärna från klockan 18:00 och ät och fika och värm upp framför kaminen. Vill du veta mer: www.kalltorpstradgard.se

Det är lätt att hitta och ta sig till Källtorps trädgård. Så skyll inte på det.

Ta buss 401 från Slussen, Nackaterminalen mot Älta, hoppa av på busshållsplatsen efter Hellasgården, som heter Källtorp. Sedan går du 50 meter i bussens riktning, där är det, du ser till och med skyltarna från busshållplatsen. Det tar 15 minuter från Slussen. Avgångstider: 18:08, 15, 23, 30, 40 och 50

Med bil: åk mot Sickla i Nacka. Ta Ältavägen. 800m efter Hellasgården ligger Källtorp.

Välkommen!


Lördag 11 September

SKÖRDEFEST på Stockholms stadsmuseums gård (T-Slussen) mellan kl 11 och 16.

Vi är där med ett infobord och har en punkt på programmet om busodling.

Program och mer info http://www.pepparochpumpa.se


Söndag 10 oktober

Tack för en underbar dag! Vi fick arbeta hårt med rabatten som var packad med kvickrot. Men vi hade väldigt roligt också! Många kom förbi och hjälpte till med att gräva eller bara gladdes åt den nya frukt och bärplanteringen. Vi planterade svartaronia, jordgubbar, smultron, Viktoriaplommon, allåkerbär, havtorn, minikiwi, vindruvor, bärtry, bärhäggmispel, svartvinbär och vaktelbär. Det kommer att bli helt fantastiskt att få se det växa upp!


Tisdag 5 oktober

På söndag är det Torgmagi på Fisksätra torg och vi har blivit inbjudna att pimpa en gudsförgäten plats i vindskyddat söderläge.

Planteringsworkshopen börjar 14:00. Det är en hel del ogäs, kvickrot att gräva ur så kom gärna tidigare, ta med ev. spade och handskar.

Festivalen börjar 12:00 men det behövs hjälp med roddning och annat så kom tidigare om du har lust att hjälpa till.Det blir skördefest gjord på busodlad pumpa från kräppladammen. Även gratisaffär, skrattworkshop, Dj:s, eldshow och jonglering och gyckel. Spelar gör Elias Grind, Roland Von Malmborg m.fl.


Lördag 11 September

SKÖRDEFEST på Stockholms stadsmuseums gård (T-Slussen) mellan kl 11 och 16.

Vi är där med ett infobord och har en punkt på programmet om busodling.

Program och mer info http://www.pepparochpumpa.se


Helgen 4-5:e September

Skogsträdgårdsplanteringsfestival!

Dessa två dagar kommer Tillväxt plantera en himla massa träd och andra växter i vår största enskilda plantering någonsin.

Följ med vettja – och ta med alla du känner. Det är roligt! Vi bjuder på frukt, pumpasoppa av busplanterad pumpa med bröd, och säkert något annat mums. På kvällarna har vi dessutom skördefest!

All info hittar du i den här pdf-filen.

Hoppas vi ses där!


Lördag 7 augusti

Bokbord på Byfesten i Vinterviken.

Den store doktor Folke Gunter och Stefan Sundström kommer också!

Programmet är riktigt fett!! Det blir en fantastiskt dag med omställningsinspiration

http://klimataktion.se/2010/byfesten-i-vinterviken


Tisdag 3 augusti

Kliamatläger i Eda utanför Uppsala.

Ur programmet: 11-13.00 Guerilla gardening

Workshop med nätverket Tillväxt från Stockholm, om hur vi kan odla upp våra städer.

Vi ska även vara med i ett panelsamtal på eftermiddagen.

Ur programmet: 16-18.00 Jordbruk på nytt vis?

Vad måste till för att få bort jordbrukets fossilberoende samt att hantera den negativa miljö- och klimatpåverkan från jordbruket? Lantbruksforskningen har inte ett svar på detta. Tydligt är att fler människor behöver engagera sig i livsmedelsproduktionen för att vi ska kunna åstadkomma ett mer hållbart jordbruk. Engagerade forskare, stads- och landsbygdsbönder i samtal.

Mycket annat roligt händer hela veckan, som framgår av programmet som du hittar här.


Söndag 30 maj‏

Plantering på festivalen ”Fisksätra Torgmagi”.

Vår workshop startar 15:00 men kom tidigare för att hjälpa till och förbereda. Vi ska förgylla ett par konstverk med vindruvor och plantera en stor äkta kastanj på en innergård tillsammans med deltagarna på festivalen. Vi ska även lära oss mer om kastanjer och möjligheterna att plantera lite mer värmekrävande växter genom att utnyttja det gynnsamma mikroklimatet på stadens innergårdar och husväggar.

Festival info: ”Detta är en festival där vi genom konst, musik, dans, lek och poesi uttrycker oss, firar livet och passar även på… att påverka det offentliga utrymmet på ett konstruktivt vis.

– Samba, uppvisning, workshop & Karneval med Affinidade -Jonglering, poi & Stav, workshop & jam -Trädplantering med Tillväxt.org -Origamii/masktillverkning med Juan -Artister, främst lokala -Hantverks och plantmarknad -Vegansk mat från Etiopien/Eritrea -Gratis affär -Öppen Scen -Musik och dansJam

Fisksätra torg 13:00-19:00. Mer info: Facebook event


Lördag 29 maj‏

Workshop med världens mest berömda guerilla odlare Richards Reynolds (Guerrilla Gardening.org)

Tid: 12.00-15.00 Lördag 29 maj

Plats: Vi samlas utanför Sofiakyrkan i Vitabergsparken kl 12. Vi kommer att hålla till i parken under hela workshopen.

Utrustning: varma och vattentäta kläder beroende på vädret.

Program: Richard kommer att guida oss genom befintliga planteringar i parken, berätta mer om organisationen, ge praktiska tips och vi kommer antagligen att avsluta med att göra fröbomber.

Arrangörer: British Council, Ekoteket i Kulturhuset, Sergels torg.


Söndag 16:e maj‏

Humlegården, T-Östermalmstorg.

Workshop: Att plantera äkta kastanj och valnötsträd.

Samling 13:00 vid Carl von Linnés staty, mitt i parken.

Vi bjuder på rostade kastanjer. Ta med picknick!


Möte tisdag 4 maj

I grupprummet på första våningen.

Vi fortsätter planeringen av hur vi ska göra stan till ett bra ställe för människorna!

Alla välkomna!


Tillväxt på Earth Week den 19:e april

Tillväxt blivit inbjudna att medverka vid Earth Week vid Stockholms Universitet, en internationell tillställning som firar 40-årsjubileum i år.

Vi kommer att vara där nu på måndag den 19:e april mellan kl 11 och 15, vid ett bord i det tält som kommer att sättas upp på campusområdets stora gräsmatta. Utöver det vanliga materialet som vi brukar ha, kommer vi även att berätta om olika sätt att kompostera på.

Självklart kommer vi även att plantera träd! Som det ser ut nu kommer det att bli minst ett äppelträd, och prelimenär plats att sätta det på är på framsidan av Gröna Villan, om du är bekant med universitetsområdet.

Även under resten av veckan kommer det att vara aktiviteter på området med anledning av Earth Week, men tältet med bokbord blir endast på måndagen.

Vill du veta mer om vilka vi är, vår vision med mera? Vill du hjälpa till att plantera ätbara växter på campusområdet vid Stockholms Universitet? Kom med på måndag och hjälp till vettja! Känner du att du vet för lite för att riktigt våga? Kom ändå! Du lär dig när du är där, det vi sysslar med är ingen rocket science 🙂

Vi ses på måndag!


Onsdag 7 april

Trädgårdsvisning, möte, fika, fröbyte och Bokashsi kompostworkshop.

Plats: Källtorps trädgård. Karta här.

16:30 Workshop. Gör din egen bokashi kompost.

Det senaste inom köksavfallskompostering. Otroligt bra! Allt organiskt material passar, luktfri, ingen näringsförlust, inget metangasutsläpp, lättskött och lämplig att ha inomhus. Ger en fin mull till landet och kontinuerlig näring till inomhusväxterna!

17:00 Visning av trädgården, cafét och växthusen!

Många intressanta metoder används och visas. Vi visar Permakulturpraktik, Effektiva mikroorganismer (EM), täckodling, fairtrade butik, Bokashi kompostering, blommor, frukt bär och grönsaker, jordkällare, biodling, mm.

18:00 Tillväxtmöte. Fortsatt planering inför vårens aktiviteter.

Fröbyte. Om du har fröer över så ta med. Vi kommer att ge bort fröer och plantor även om du inte har några med dig.

Vägbeskrivning: Ta buss 401 från Nackaterminalen som ligger under Slussen. Hoppa av på hållplatsen efter Hellasgården som heter ”Källtorp” efter 10 minuter, gå 50 meter i bussens färdriktning och där är det!

Alla välkomna!