Tillväxt under 2009

Under 2011 började Tillväxt att skriva i form av blogginlägg, så på denna sida hittar du de uppdateringar vi skrev under 2009.


Fredag 4 december

17:00 Möte

18:15 workshop i WordPress så att du kan lära dig att till exempel uppdatera den här sidan, eller göra en egen.

ABF-huset Sveavägen 41, Lokal: Filmstudion, en trappa ned.

Välkomna!!!


Kort möte 27:e november

Kl 17.00 på Ekoteket, Kulturhuset i Sthlm.

Det blir ett kort möte i anslutning till och innan en föreläsning som skulle kunna vara intressant (mer info här), och kanske blir det en öl efteråt om vi känner oss sociala. Det är ju ändå fredag 🙂


Lördag 21 november, Göteborg

Vi har en aktivitet på festivalen Muller som Klimax anordnar.

12.30 – 14.00 Guerilla gardening och riktig tillväxt [lokal 2]

Närodlat, ekologiskt och gratis åt alla! Klimat och matsuveränitet hänger ihop. Genom att vi börjar odla på stadens allmänningar gör vi oss mindre beroende av mat som odlats med hjälp av oljan och transporterats runt halva jorden. Dessutom får vi en vackrare och mer levande stad. Tillväxt.org visar hur man kan gå tillväga! Vi sätter tillsammans ett fruktträd och diskuterar möjligheterna med stadsodlings-aktivism

Hela programmet: http://klimatet.org/muller/program

Muller – Klimatfestival från jord till handling, 20-22 nov på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.


Onsdag 18 november

Bokbord och busplantering på Södertörns Högskola när Södertörns Miljö och utvecklingsförening fixar festivalen Fokus:klimat. Bli smartare än världens ledare på bara en dag!

Med föreläsningar och musik och pub.

Program och mer info!


Tisdag 10 november

Offensiv Folkbildnings riksträff fick folkhögskolelärare och elever från hela landet gå en snabbkurs i trädplantering och praktisera guerilla gardening utanför Lidingö Folkhögskola.

Då temat på riksträffen var klimat, så visade vi även Terra Preta/Biochar: att binda koldioxid samtidigt som man jordförbättrar och långtidsgödslar.

Folkhögskolelärare får både teoretiska och praktiska lektioner i trädplantering, guerilla gardening och Terra preta.

Måndag 2 november

Äppelträdsplantering på förskolan Villa Caprifol.


Torsdag 29 oktober

Möte i kolonistugan som står nere på stadsmuseets innergård vid Södermalmstorg, T-Slussen. Alla välkomna som vanligt! Ta med något att sitta på och en termos med något varmt. Vi bjuder på frukt!

Tid: 17:30-19:30


Söndag 11 oktober

Vi planterade för pengarna vi fick när vi sålde stödäpplen på klimatdagen i ABF-huset 3 oktober.

Ännu en skön dag i Vitabergsparken. Sviskon, päron, vinbär, björnbär, minikiwi och jordärtskockor blev planterade.

Vitans fruktlund har nu tre sorters päronträd, två plommon sorter, en vit och en röd vinbär, två krusbär, två körsbär, två minikiwi, två björnbär och många jordärtskockor.

Tack och varsågoda gott folk!


Måndag 5 oktober

Möte på Café Hängmattan, Södermannagatan 10, T-Medborgarplatsen. Tid 17:30. Kom och var med och planera planteringsdagen söndag den 11 oktober (med mera).


Lördag 3 oktober

10.00-18.00 har vi bokbord på Klimatforum på ABF, Sveavägen 41.


Måndag 28 september

Möte på Café Hängmattan, Södermannagatan 10, T-Medborgarplatsen. Tid 17:30.

Välkommen att fortsätta planeringen av Stockholms förvandling underifrån!


Måndag 21 september

Tillväxt dyker upp på SVTs Blogg ”Ställ om”. Inslaget sammanfattar ganska bra vad det är vi vill. Själva blogginlägget hittar du här.


Måndag 14 september

Förvandlingen av Vitabergsparken till en fruktpark fortsätter. Vi planterade Augustipäron, Viktoria plommon och två körsbärsträd efter muren nedanför Sofia kyrka. Vi lärde oss också mer om beskärning på en workshop i frukt trädbeskärning, när vi beskar päronträdet som vi planterade i maj.


Fredag 4 september

Planterade vi plommon, körsbär och krusbär i Kräppladiket i utkanten av Rågsved. Kräppladiket är en vacker plats dit många i området ta sig en promenad. Snart kan dom njuta av frukt och bär på sin promenad!


Söndag 9 Augusti

Tillväxt är med i P3 Kultur! Vi gerillaträdgårdsmästarna vill göra om stadens bortglömda platser till prunkande oaser. Hör allt om våra ekologiska visioner, upphöjda odlingsbäddar, fröbomber och urban persilja 🙂

Del 1:
Del 2:

Torsdag 6 Augusti

Filmen från planteringen den 12:e juli är nu färdigredigerad!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Cq07jDf4D48


Lördag 1 Augusti

Stadsplanteringsworkshop på klimatnätverket Klimax(klimatet.org) fest i Tantolunden på den stora gräsmattan vid vattnet. Tema: Flyg inte bort, (ha roligt hemma). Billig mat å öl, fotboll, stort tält, gratisaffär (ta med något du har över eller ta något du behöver).

På workshopen planterar vi bland annat minikiwi och pratar om stadsodling

Festen börjar kl. 17 till sent.


Söndag den 12:e juli

Vi mötte Mykhorrhiza (www.mykorrhiza.se) i Tantolunden och samtalade, utbytte erfarenheter, hade picnic och planteringsaktiviteter. Planteringen gick fint och möttes med nyfikenhet och entusiasm av de åskådarna som vågade sig fram.

Vi planterade tre äppelträd, hallon, svartvinbär, sallat och örter.


Lördag 27:e juni

Trädplantering på Fisksätra Torgmagi.

Tillsammans med barn och vuxna planterade vi två storfruktiga hassel, en rödbladig hassel, två amerikanska blåbär, en krusbär samt taybär och björnbär som ska klättra på stammarna på de tre gamla ekarna i ”gropen” på Fisksätra Torg.

Glädjen och entusiasmen var stor när barnen stolt bar ner plantorna, grävde, planterade och vattnade med de vuxnas hjälp.

Mer bakgrund, text och bild

Se en film från planteringen


Onsdag 24 juni

Möte. Samling klockan 17:00 vid minigolfbanan i Tanto.


Fredag 5 juni

…har vi ett infotält och träningsläger på klimatfestivalen i Björns trädgård mellan 14-23. Kom förbi. Info om festivalen: http://www.klimataktion.se/node/689


Kom på möte med Tillväxt den 2 juni

Den 2 juni kl 17:00 ses vi vid Café Multikulti, Sankt Paulsgatan 3 för att diskutera vad vi ska göra framöver, kom du med!


Torsdag 21 maj

Workshop i fruktträdsplantering.

Päronträd är nu satt i Vitabergsparken! I torsdags hölls en workshop i fruktträdsplantering i Vitabergsparken. Inbjuden gäst var Sandra ifrån amerikanska odlingsgruppen Common vision. Sandra berättade om sina erfarenheter ifrån Fruit tree tour som är en bussturné som Common vision gör varje år. Utrustade med vegetabilisk olja i tanken, träd att plantera och massor med entusiasm och odlingskunskaper åker de runt till skolor i kalifornien och lär barn och vuxna om hur man planterar träd och varför det är så viktigt.

Efteråt delade Sandra med sig av sina kunskaper om trädplantering och vi satte ett päronträd i en sluttning i parken innan Picnic- ätandet tog vid.

Vi ses snart igen!


Måndag 4 maj

Vi fick en flygande start! Massor av folk, roliga planteringar, massor med inspiration, kunskap, ideer och kreativtet tillsammans med gamla och nya vänner.

Tack alla för ett häftigt möte!

(Forumet är igång här på hemsidan, låt diskussionen fortsätta där till vi ses nästa gång.)

If not now, then when? If not today, then when? ”If not now” av Tracy Chapman


Söndag 3 maj

Välkommen på möte för att organisera, bygga och starta en frukt, nöt och bär guerilla-gardening planteringsrörelse som ska göra Stockholm till en oas dignande av frukt, bär och nötter.

En rörelse för oss som vill göra positiv förändring, visa goda, fungerande, inspirerande exempel, göra något konkret för klimatet, miljön, hälsan, matsäkerheten trivseln, skönheten, staden, varandra och den lokala gemenskapen.

Kom till Vitabersparken, nedanför Sofia Kyrka. Den tredje (3) Maj Klockan tre.

Det blir ett öppet möte med:

Picknick

Workshop i busk och trädplantering.

Diskussioner

Planering

Vi vill plantera, inspirera och underlätta för folk att själva plantera frukt bär och nötter utanför sin balkong, på innergårdar, på allmänna platser, ja överallt där det finns utrymme. Att stockholmarna och besökare ska få njuta i en oas av färsk frukt bär och nötter direkt från träden. Att staden ska bli mer självförsörjande, människorna mer oberoende.

Träd och buskar behöver tid för att bära frukt. Så vi sätter igång nu! Det kan ske genom hundratals små isolerade aktioner som tillsammans ger oss hundra träd och tonvis med frukt. Det kan vara att organisera större sammankomster, göra Nytorgsparken till en frukt, bär och nötlund en söndageftermiddag. Det kan vara att sprida kunskap och inspiration. Att starta och sköta en plantskola. Studera, läsa, diskutera. Göra en hemsida där allt från praktisk plantering, fakta, argument, information, revolutionära idéer och en mötesplats ryms. Att ge sig in i debatten om tillväxten. Det blir vad vi tillsammans gör det till.

Gör vi det ordentligt, så att det börjar märkas, så kommer vi få positiv uppmärksamhet. Då kanske Svensson förstår det hela och hugger ett hål i asfalten på den trista, fula, parkeringsplatsen nedanför balkongen och planterar ett körsbärsträd. Då har vi startat en massiv rörelse!

Träd och buskar växer och ger mer och mer frukt, bär och nötter med åren. Allt som behövs är att skörda. Det är riktig grön hållbar tillväxt!

Då politiker gång på gång visar oförmåga och ovilja att göra något konkret åt klimatförändringarna, förstörelsen av naturmiljöer, de livsuppehållande ekosystemen och grundläggande systemfel i samhället så måste vi göra det själva. Eller hur!

Om du inte kan komma, skicka dit en kompis. Du kan även maila till riktig@tillvaxt.org för att få information om kommande aktiviteter, komma med frågor och idéer och punkter att ta upp på mötet. Nu kan ingenting stoppa oss (kom på något).

Skicka vidare till personer du tror är intresserad av detta! Söndag den 3:e maj klockan 3 möts vi i Vitabergsparken i slänten nedanför Sofia kyrka. Blir det riktigt dåligt väder är vi i källaren på Café String.

*Namnförslaget ”Tillväxt” syftar på den ursprungliga betydelsen, den enda möjliga tillväxten. Växternas tillväxt: rötterna, bladen, frukten, bären, nötterna.