Plant in a Cup 1-2-3-4-5!

Du har fått fröer planterade i din urdruckna kopp, GRATTIS!

Detta är ett utmärkt sätt för nybörjaren att pröva odla, eller för den mer erfarne få en extra planta till sommaren. Mycket av arbetet är redan gjort och följer du dessa instruktioner kommer det att gå utmärkt!

 1. Se till att jorden hålls lätt fuktig. Den får inte torka ut helt eller vara dyblöt. Detta brukar vara lätt om man behåller locket på koppen eller täcker den med genomskinlig plast.
 2. Du behöver titta till koppen varje dag så att inte fröna börjat gro under locket utan att du vet om det! Placera därför koppen som en påminnelse på ditt matbord eller något annat ställe du befinner dig varje dag.
  Så fort en grodd kommit upp skall koppen placeras ljust, exempelvis på fönsterbrädan.
  Alla frön gror olika fort. Tomat och chili tar vanligtvis 1-2 veckor, medan physalis behöver lite mer tid. Dessa tider är dock mycket ungefärliga, titta därför alltid till din kopp dagligen!
 3. Gallra så du endast behåller en planta i varje kopp och gör detta ganska tidigt, se bild.
  Om du har flera krukor och mera jord kan du självklart dela på plantorna och behålla bägge två eller så många som kommit upp. Låt dock aldrig plantorna så tätt ihop för länge, det blir aldrig bra.
 4. Du kommer att behöva plantera om plantan till en större kruka och gör detta när växtens gröna del är ungefär lika stor som koppen. Tag en ny större kruka, (gärna flera liter stor) och placera en krukskärva eller sten över hålet i botten. Den nya krukan måste ha ett hål i botten, annars drunknar plantan vid vattning! Fyll på med näringsrik jord och packa lätt ihop den med händerna. Gör en grop i jorden lika stor som koppen.
  Vänd försiktigt koppen upp-och-ner samtidigt som du håller fast jorden på ytan med ett par fingrar. Knacka och tryck försiktigt på botten så rotklumpen lossnar ifrån koppen. Plantera växten i den nya krukan och vattna ordentligt.
 5. Innan växter utsätts för direkt solljus utomhus behöver de få vänja sig lite och denna period kallas för avhärdning. Tomat, gurka och chili är exempel på växter som detta är mycket viktigt för. Om det slarvas med avhärdningen uppkommer det stora vita fläckar på löven som aldrig försvinner. Förlusten av dessa löv kan bromsa växtens tillväxt rejält, eller döda den helt. Skälet till att växter behöver avhärdas är att UV-ljus inte kan passera genom fönsterglas eller plastrutor. (Du kan därför heller aldrig bli solbränd på huden genom en fönsterruta). Växten behöver därför få vänja sig försiktigt så att den inte blir ”solbränd”. Börja med en timme utomhus en dag, sedan två timmar utomhus dagen därpå. Ta det försiktigt tills den klarar vara ute hela dagen i fullt ljus. Du märker om du går för snabbt fram.

I Stockholm kan det förekomma kalla frostkvällar hela maj, så vänta därför till början av juni innan du sätter ut din planta. En frostkväll räcker gott och väl för att förstöra en växt helt!

Tomat, chili och physalis är värmeälskande växter som helst växter mot en solig, vindstilla vägg med mycket näring i jorden.

Vill du lära dig mer om odling? Kolla in vår Kom-igång-guide!