sep
26

lör 1/10 kl 11-17.00 – Gerillaodling i Rågdalens Skogsträdgård!

Gerillaodlings-Workshop med Tillväxt i Rågdalens Skogsträdgård, Rågsved, den 1:a Oktober kl 11-17.00!
T-bana Rågsved, adress: Rostvingevägen 38, 14137 Huddinge…
…Droppa in när du vill mellan kl 11-17, ta med knytis och arbetshandskar/små-verktyg för ogräsrensning. Vi har en massa gräsklipp att täcka med, vi har intressanta växter att bidra med i plantskolan och tänker att vi planterar ner ett par nya träd/buskar!
…Lunch i det gröna –  eller hemma hos oss under tak om väder är ostadigt, ta med vego-knytis eller lunchlåda! Kommer du under lunchen, kom till Rostvingevägen 38!
<3 Welcome! 0738045039
…Vid extra intresse, eller du inte kan komma just denna gång men gärna nästa? Maila: margaretha.stuguland@yahoo.com
MVH/ Christian & Margaretha Odberger
 Skrivet av Margaretha under Evenemang, Planteringar  0 kommentarer
sep
27

Höstplantering vid Kräppladammen! 6 oktober

Hej alla tillväxtare!

Nu är det dags att utöka Skogsträdgården vid Kräppladammen i Rågsved. Vi börjar kl 13 lördag den 6 oktober. Behövs det, så håller vi på även på under söndagen. Det är bland annat plantering, lite ogräsrensning och framförallt design av den öppna delen i Skogsträdgården som står på agendan. Ta med redskap (spadar!) och plantor om du har, och regnkläder om det ser ut att behövas. Matsäck och vattenflaska kan vara bra.

Är du osäker på vägen hit? Vi ses kl 12.45 utanför tunnelbanan i Rågsved (grön linje 19 mot Hagsätra om man kommer från stan).

Vägbeskrivning: När du kommer ut från tunnelbanan, gå direkt till höger och sedan vänster, på Rågsvedsvägens trottoar. Följ vägen, och efter några hundra meter kommer du till de vita/blåa lägenhetshusen

vid Bjursätravägens slut. Gå nerför trapporna och genom valvet, in på innergården. Sväng vänster och följ cykelvägen som snart går in till höger bakom radhusen. Följ cykelvägen, och håll till vänster. Fortsätt

några hundra meter längs med fältet, genom ”allén”, och strax ser du Kräppladammen och Skogsträdgården på höger sida om vägen. Det tar ca15 min att gå från tunnelbanan. Ring om du har gått vilse.

Välkomna!

Gröna hälsningar,

Tillväxt genom Frida;

073 774 47 41

 Skrivet av Margaretha under Evenemang, Nyheter, Planteringar  0 kommentarer
apr
21

Sommarkurs på SU och inbjudan till första planteringen för i vår!

Här kan ni läsa lite mer om vad som sker i vår: Klicka på ”mulen” för att läsa vad som står om första planteringen i vår och klicka på det orangea flygbladet för att läsa mer om Sommarkursen. Inom en vecka kommer dessutom ett Nyhetsbrev att skickas ut med mer info.. Har ni inte skrivit upp er på det? – Gör det snarast och var med på det nya, roliga vi hittar på tillsammans i Tillväxt!

 Skrivet av Margaretha under Nyheter, Planteringar  0 kommentarer
sep
21

Små Fältbiologer vid Kräppladammen, 20/9!

Catarina från Tillväxt tog initiativet att bjuda in sin barngrupp från Fältbiologerna, till Skogsträdgården vi anlagt vid Kräppladammen. Denna gång var det dags att plantera ner surjordsväxter i den odlingsbädd vi påbörjade under senaste Tillväxt-aktionen.

Klockan 17.45 möttes hela gruppen av fyra vuxna; Catarina, Margaretha och Christian från Tillväxt och en förälder, Katarina H, samt fem barn i åldern 6-9 år. Vi fick även tillökning av en liten grannflicka, Nora, som alltid brukar komma till Tillväxts planteringar vid dammen och gräva med händerna i jorden.

Vi promenerade tillsammans från Rågsveds centrum och tog genvägen genom den lilla skogen som ligger i gränsområdet mellan Huddinge kommun och Rågsveds kommun, där snubblade vi över ett stort bestånd av Svart Trumpetsvamp och barnen plockade ihop två påsar, fulla med svampar, innan vi blev tvungna att slita oss på grund av utrymmesbrist i påsar och fickor! Väl ute ur skogen kom vi fram till dammen och barnen gjorde stora ögon över den 30-tal stora, halvtama Gräsandflocken, som kom vaggande upp på land med ett intensivt kvackande. De hoppades på att få mat tydligen, men då inga överblivna brödbitar eller kex togs fram så vände de sina små rumpor till oss och gick förnärmade i vattnet igen med ett ljudligt plask. Barnen var vid det här laget glada och uppsluppna och vi gick vidare till själva Skogsträdgården, var de fick en kort teoretisk genomgång samt guidad tur av Christian. De lekte mellan bäddarna och fann massor av små djur och insekter som de visade fram i händerna till oss, jordlöpare, sniglar, spindlar och annat spännande som lever i jorden. Vi fikade tillsammans, drack varm nyponsoppa och åt hembakt surdegsbröd med getost och hemodlade Victoriaplommon till efterrätt.

Då var det dags att gräva med händerna i jorden och plantera ner surjordsväxterna. Denna bädd har funktionen av en solficka som är designad i en spiralform, med entréöppningen mot söder. Vi började med denna bädd den senaste planteringsaktionen, vilket jag nämnde tidigare, och anlade då grunden av papp och tidningar, kantade med mellangrova stockar vilka vi fann i skogen i närheten och fyllde på med jord med ett surt pH-värde. Stockarna tar med sig svampmycel till jorden vilket vi hoppas sprider sig och skapar ett stort nät av mycel mellan bäddarna och skapar även Mykorrhiza mellan växterna vilket är gynnsamt för ekosystemet och transporterar runt näringsämnen i Skogsträdgården. En liknelse kunde kanske vara som följer: Träden är Skogsträdgårdens gruvarbetare och tar upp näringsämnen med sina djupa rötter, vilka återförs till jorden när löven faller till marken. I jordens översta skikt, förnan, bryts växtmaterialet ner och blir då tillgängligt för andra växter/organismer. Mycel och rötter är tunnelbanan för dessa näringsämnen i jorden och mykorrhiza är kioskerna där varor/näringsämnen utbyts mellan olika växters rötter. Finns inte mykorrhiza, kan inte växterna handla med näringsämnen mellan varandra.

Mot norr står en spaljé av rejäla Ekgrenar som är tjärade i ändarna för hållbarhetens skull. Denna för tankarna till en Fornnordisk design, med tvärslår som jackats/huggits ut för att passa in i varandra. Funktionen är bland annat att klätterväxter ska kunna klänga fast i spaljén, stoppa upp vinddrag och i framtiden helt täcka den. I denna bädd planterade barnen ner surjordsälskande växter och inga spadar behövdes denna gång. Nu finns här klätterväxter; Staketdruva, Minikiwi och Björnbär, samt buskar; Hallon och Amerikanska Blåbär, samt perenna bär; Åkerbär och låga blåbär (Emil). Nöjda små fältisar vinkade hejdå och skyndade vidare till föräldrarna som väntade vid ersättningsbussarna i Rågsved. Vad vi hann med mycket på två timmar!

Nästa steg är att plantera ner växter som vill ha ett surt pH vilka får fungera som perenna marktäckare, men dessa ska vi introducera nästa år. Fram till dess håller vi marken täckt med organiskt material såsom gräsklipp och kompost, dels för att mata maskar och mikroorganismer, dels hålla jorden fuktig och jämnvarm och dels för att hålla borta oönskade perenna/annuella ogräs… Begreppet ogräs definierade vi skämtsamt häromdagen; Ogräs är de örter man inte själv vill ha just där, men som naturen verkar vilja så in. Detta diskuterade vi i samband med den utbredda okunskap som finns i allmänheten om de flesta ”välkända” ogräs; Svinmålla, Maskros, Stjärngräs (Stellaria), Löktrav och Kirskål är ätbara och vissa av dessa är uppskattade vårprimörer som äts färska eller stekta i vitlök, olja/smör och kryddor. Detta var ett avslutande sidospår. Vi ses nästa planteringsaktion!

 Skrivet av Christian under Nyheter, Planteringar  0 kommentarer
sep
10

Söndag 25 sep 12:00 vid Fisksätra idrottshall.

En ful ödslig södervägg… Vilka möjligheter!

Fisksätra idrottshall

Vi gör en planteringsbädd framför väggen. Planterar klätterväxter som staketvindruvor, minikiwi, fjärilsranka och rankspenat. Spaljerar några träd av persika, päron och plommon. Sätter några buskar mellan det.  Planterar in marktäckare med bär och örter.

Ta med handskar och spade.

Vi börjar klockan 12:00 och håller på till 18:00

Du ser hallen på vänster sida precis innan Saltsjöbanans tåg stannar på Fisksätra station

 Skrivet av Info under Planteringar  3 kommentarer
sep
2

Kräppladammen, lördag den 3/9!

Välkomna kl 13.00 – 19.00 på lördag-söndag den 3-4 september!

Rågsved C

Nu är det dags att anlägga ett surjordsområde, med minikiwi, vindruvor, jätteblåbär och Allåkerbär. Vi har även ett mullbärsträd och ett antal andra buskar som behöver planteras ner här och var vid dammen. Ta med en spade, handskar, oömma kläder och om ni har någon fruktbärande buske eller träd som ni vill donera. Hur vädret blir vet vi ju inte säkert, men om det spöregnar så planterar vi ändå! 😉

Bor du i närheten av Kräppladammen? Vi startar just nu en lokal grupp som gemensamt ska ta hand om Skogsträdgården. Jättefint om du vill vara med!

Hur kommer jag dit? T-bana: Byt i Gullmarsplan till ersättningsbuss 19 eller 19X mot Rågsved. Kliv av där och vi kommer och möter dig/er vid busshållsplatsen kl 13.00.  Pendeltåg: Sök på sl.se, efter adressen Rostvingevägen 38 i Huddinge, så går vi därifrån tillsammans kl 13.00.

 Skrivet av Info under Planteringar  2 kommentarer
aug
15

21 aug. Skördefest på Växhuset

Vi ska berätta vad vi gör i Tillväxt samt hjälpa till med planteringarna av nya frukt och bär plantor på Växhuset, ett fantastiskt inspirations, permakultur ekocenter utanför Söderhamn. Passa på och kolla in stället!


Det är en skördefest med lite annat som händer också.


Läs mer här www.vaxhuset.se

 Skrivet av Info under Planteringar  0 kommentarer
aug
8

14 Augusti. Plantering på Fisksätra Torgmagi

På väg till plateringen

Sambaplantering! WOOOW! Vilken succé! Medans sambatåget gick framåt så planterade vi efter Fisksätra allé till härliga rytmer och ett stort glatt följe och hurrarop från fönsterna! 3 sorters vindruvor 2 krusbär, 2 gojibär.

Artikel i tidningen Impuls

…………………………………..

Fantastiskt!

15:55 inleds planteringen med ett sambatåg med Yacumbé från torget till platsen vi ska plantera på.

——————

Se programmet här

Torgmagi är festivalen för alla som vill mötas, ha roligt och delta i Fisksätras positiva utveckling.

Vi gör det på den självklara mötesplatsen, i hjärtat av Fisksätra, på torget!

Kom och njut av och delta i: Ansiktsmålning, Sambatåg med Yacumbé, Trädplantering med Tillväxt.org, Multikulturell Mat, Artistuppträdanden, Gratisaffär, Konst och Fotoutställning, Filosofisk Fika, Öppen Scen, Eldshow och många spännande Överaskningar…. Dessutom kan du gå workshops i Fotbollstricks, Le Parkour, yoga, och Storslagen Måleri…kom med egna idéer om hur vi kan utsmycka Fiskis!

Vi har något för alla, gamla som unga!

I år hålls festivalen för 24:e gången, Välkomna!

Arrangemanget hålls av ideella krafter genom Folkets Hus och är Gratis!

———————————————————–

 Skrivet av Info under Planteringar  0 kommentarer
apr
24

Plantering i Fittja på fredag den 29:e april!

Nu på fredag den 29:e april blir det den första av kanske flera planteringstillfällen i Fittja i Norsborg. Vi kommer kunna få upp till 20.000 kr av en hyresvärd där att plantera för! Vi kommer till och med bli sponsrade med saft och bullar! Det hela är på initiativ av Shakhlo, som har pratat med bland annat hyresvärden och lokala föreningar, inte minst Uzbekistanska föreningen som hon själv är medlem i.

Med andra ord blir det kanske lite av en folkfest! Och om blir det mycket folk som kommer och är intresserade av att fortsätta plantera i sommar, så blir det förmodligen en hel serie planterings-workshops i Fittja under hela sommaren. Så kom med du också och visa ditt intresse, jag vet ju att du vill, egentligen! 😉

Vad ska planteras?

Nu i första omgången börjar vi lite enkelt, det behöver ju inte bli en komplett skogsträdgård på en gång. Så, 2 träd (1 Victoriaplommon och 1 Experimentalfältets Sviskon), 4 taggfria björnbärsbuskar (2 Jumbo och 2 Black Satin), samt lite annat smått och gott som vi inte vet exakt än, men vi siktar på staketdruvor, minikiwis eller något annat mums.

Var och när träffas vi?

Fittja ligger i Norsborg, i slutet på röda linjen längst ner i sydväst, tar ganska precis en halvtimme med tunnelbanan från T-centralen. Väl framme så går du upp från tunnelbanan (bara en utgång) och när du kommit ut från ”spärrområdet” på övervåningen går du vänster, sedan efter bara några meter går du vänster igen, mellan husen. Fortsätt några meter rakt fram så ser du en trappa rakt fram. Gå INTE upp för den, utan gå istället till vänster ner för en liten backe på en asfalterad gångväg. Där, utanför ett litet Café finns en liten gräsmatta. Där träffas vi kl 14. Kan du inte precis då så kan du komma lite senare också, vi håller på i minst en timme, kanske två eller mer.

Har du ändå svårt att hitta kan du alltid ringa mig på 0766-574 222 kommer jag eller någon annan och möter upp.

Som alltid är alla varmt välkomna, det är gratis och du behöver inte föranmäla dig! Kom som du är, fast helst iklädd arbetskläder.

Vi ses på fredag!

Varma hälsningar,

Niklas Wallenius

för Tillväxt (riktig alltså)

 Skrivet av Tillväxt under Planteringar  0 kommentarer
apr
13

Dalai lama och plantering på Södertörns Högskola Fre 15/4 13:00

Vi planterar fruktbärande träd och buskar! Fredag, den 15/4, och vi börjar kl 13.00.

Dalai Lama håller föreläsning om fred på Södertörns Hsk, fullskärmsföreläsning och sedan meditation mellan kl 10-12 (kolla sh.se för mer info, alla är välkomna). Vi har talat om att plantera träd i koppling till att Dalai Lama kommer till Stockholm, så det kommer bli plantering i liten eller stor skala. Vi har till och med fått ett OK av rektorn! De ville se en planskiss först bara och den kommer bli in-scannad och klar till på måndag kväll.

Då vi fått svar om detta skickar vi ut mer info – se till att gå med på mailinglistan via tillväxt.org, då får du mer utskick.

– Vi ses kl 13.00! Ta med spadar, om du har någon påse jord/kompostjord, handskar, slitstarka kläder, knytis med fika om man vill.. Vi planterar bredvid den stora gräsmattan bakom Södertörns Högskola, där en rad gamla fruktträd redan står bakom en Avenbokshäck samt på andra sidan den lilla sly-beklädda kullen som avgränsar den ytan från nästa öppna yta. Precis bredvid parkeringen där, can´t miss it. Hör av er till oss vid frågor, på mailadressen här till höger.

 Skrivet av Info under Planteringar  0 kommentarer