Enklaste grönsaksodlingen!

Skrivet av Niklas 0 kommentarer

Här är ett tips på hur man hyfsat enkelt och billigt kan få gott om odlingsutrymme inomhus, även om man bara har en lite lägenhet.

Man monterar helt enkelt en vägghylla i fönsterramen, helst i södersol eller eftermiddagssol. På så vis kan man få inte bara en, utan tre hyllor per fönster. Det är viktigt att man förborrar så att man inte spräcker fönsterramen, och det gäller att se att man sätter hålen på rätt ställen, det sitter ofta redan mycket skruv i ett fönster! Själv hade jag tur, när jag borrade hålen tog det stopp när jag träffade en skruv, men skruven var någon millimeter kortare, så det gick bra.

Jag använde en hylla från IKEA, 2st Ekby Gällö gavlar + 3 st Ekby Östen hyllplan. Hyllplanen var av spån och kräver därför rätt sorts skruv för att kunna användas, så skulle rekommendera hyllor i solitt trä.

Första bilden visar några veckor gamla tomatplantor (Black Sweet Cherry och Ildi) samt några basilika. Andra bilden är från idag, några veckor senare. De flesta av tomatplantorna bor nu i närheten av Kräppladammens skogsträdgård. Jag har behållit två och tänkte se hur mycket tomater de kan ge om jag har kvar dem inomhus. Tanken är att de ska planteras om i lämplig plasthink när de bli större, och stå på en pall under fönstret. Fönsterhyllan kommer då fungera som klätterplank för tomaterna, och i blomlådorna ska basilikan samsas med andra örter.

Fläkten får blåsa lite försiktigt på plantorna, så att de inte blir lika rangliga. Den simulerar helt enkelt vinden, och gör så att växterna blir lite kraftigare. Underredet till plantorna är helt enkelt en bit kartong som jag skurit till, vikt upp och tejpat fram kanter på, och sedan tapetserat med en lite grövre sopsäck.

Världens minsta och mest lättskötta grönsaksodling, och så kommer jag kunna plocka tomater att smaska på medan jag ser på TV! 🙂

Som lite kuriosa kan jag också säga att det hela finns i Fisksätra, och i bakgrunden på första bilden kan man se det äkta kastanjeträd som Tillväxt planterade på innergården 2010. Man ser trädet mellan mittenhyllan och underhyllan, den lilla pinnen som sticker upp ur gräsmattan. Klicka på bilderna för att visa i full storlek!

Arkiverat under Odlingstips 0 kommentarer
Bli den första att lämna en kommentar!
Skriv en kommentar

Namn

E-post

Hemsida

« Tidigare inlägg
«
Nästa inlägg »
»