Skogsträdgårdsplantering i Rågsved nu på Lördag 19/5

Skrivet av Christian 1 kommentarer

Här kommer en uppdatering på hur skogsträdgården i Rågsved utvecklar sig, samt en inbjudan till alla ni som vill vara med och hjälpa till med planteringsjobb nu på lördag den 19:e Maj kl 13.00.

Ni som inte hittar till skogsträdgården kan komma till Rågsveds T-bana kl 12.45, så är det någon där som möter er…

Plantorna har klarat vintern mycket bra och det verkar faktiskt som om många av dem förbereder sig på att ge en fin skörd redan i år! Alla fruktträden har blomknoppar eller står i blom. Även buskarna ser riktigt lovande ut. Bärhäggmisplarna, bärtryn, vinbären, krusbären, rosenkvittrarna med flera har alla rikligt med blommor vilket verkligen är jättekul att se.

Skördade igår även de första sparrisarna, lite libsticka och gräslök… En mogen, etablerad skogsträdgård hade haft mycket, mycket mer att bjuda på så här års, men med tanke på hur nystartad denna är och att vi inte fått in alla arter ännu som vi planerat, måste det räknas som en helt okej start. =)

Förra året så bar vi i Tillväxt in en hel del ”biokapital” i form av grenar och stenar till platsen. Detta för att snabbare uppnå en skogslik miljö och en högre biologisk mångfald på platsen. Det har nu börjat etablera sig en del önskvärda perenner på marken, så som smultron, klöver och olika löksorter. Detta är viktigt inte minst för att göra det svårare för oönskat ogräs att erövra den nakna jorden…

På olika sätt har vi satt hårt mot hårt mot invasiva ogräs, lite har dragits upp och annat har kanttrimmats ner. På något ställe har vi täckt med bark, på andra har vi i år sått in en ny vall med ettåriga, kvävefixerande växter så som blodklöver, subklöver, bovete och honungsört. Då vi dessutom hade några liter kvar med självodlade palternacksfrön, så bredsådde vi även detta över stora delar av skogsträdgårdens bara ytor. Detta med palsternackan är ett rent experiment, men med lite tur borde det kunna bli lite rotfruktsskörd också.

Det finns fortfarande en hel del öppna ytor som vore lämpliga att plantera på…

Förutom att stoppa ner lite mer växter i de befintliga kullarna nu på lördag, så vore denna sluttning ner mot bäcken kul att göra någonting med. Den kommer när päronträden blivit stora, att vara lite lätt skuggad, så vi funderar på att sätta lite sådana plantor som trivs bra i halvskugga, såsom fläder samt röda och vita vinbär m.m.

Det var allt för den här gången och känn er varmt välkomna till planteringen nu på lördag!

Arkiverat under Nyheter 1 kommentarer
1 Kommentarer
jun 8, 2012
08:29
#1 Johan :

Börjar arta sig. Blir hur grymt som helst!

En liten rättelse är att bovete och honungsört inte är kvävefixerande. Men bovete är grymma! De har nektar som är värdefull för stinksländor och nyckelpigor. I larvstadiet käkar dessa ett flertal skadedjur!

Även palsternacka när den blommar är värdefull för många insekter inklusive blomflugor, som många andra flockblommiga växter. Palsternackorna är rätt duktiga på att självså sig också, så kan ju bli helt kalas där med palsternackor för mat och blommande för insekter.

Skriv en kommentar

Namn

E-post

Hemsida

« Tidigare inlägg
«
Nästa inlägg »
»