Summering; Kräppladalens Skogsträdgård 2011

Skrivet av Christian 2 kommentarer

Mycket har hänt i skogsträdgården som Tillväxt började anlägga förra året i Kräppladalen, några minuters promenad söder om Rågsved. Det känns nästan overkligt att titta på de gamla bilderna från tidigare i år, allt har gått så otroligt fort och lätt! Vi är många som har hjälpt till och jag vill redan nu skicka ett JÄTTETACK och till er alla som varit med. Fantastiskt bra gjort allesammans!

Nu i dagarna pratar vi med Stockholms kommun om att upprätta ett brukaravtal över platsen och på så vis göra skogsträdgårdens framtid lite säkrare. Ännu är detta en gerillaodling men med tanke på hur stort detta projekt blivit känns det helt rätt att fortsätta i samma ideella anda, men legitimt och med kommunpolitikernas kännedom. Vill du vara med i brukaravtalet? maila: christianodberger@yahoo.se

a

Våren 2011

Så här såg skogsträdgården ut i början av säsongen i år. Fruktträden på bilden hade redan planteras 2010.

Bland det första som gjordes var att gräva ett dike som leder bort ytvatten på våren och hösten. Marken här består mestadels av styv lera vilket samlade på sig lite vatten när jorden fortfarande var fryst, men nu rinner överskottsvattnet istället in i en liten slyskog. Diket blir också ett fuktigt habitat för bland annat platsens grod- och blötdjur.

Trädgårdsmässan i år gav Tillväxt ett litet tillskott i kassan som vi bland annat köpte 20-25 kubikmeter jord för. Bördighet är generellt sett inte något som bör transporteras, utan frambringas, men vi fattade ändå detta beslut. Det blev ett bestående resultat av denna insats och nu har vi massor av härlig matjord på platsen!

Vi använde oss av en beprövad och arbetsbesparande permakulturmetod: Innan jordens lades ut i stora bäddar täckte vi ”ogräset” på marken med tjocka lager av tidningar och wellpapp. På så vis kvävs markvegetationen och behöver inte utrotas. Det kvävda ogräset blir nu även ny näring och mat åt platsens daggmaskar.

Vi hade ett samarbete med New Beauty Council i år i samband med en uppvisning av vad en skogsträdgård är, på Stockholms Universitet. Till detta evenemang på universitetet fick vi en ansenlig summa att inhandla växter för, vilka vi efteråt kunde använda inom Tillväxt. Här står en del av dem utplacerade och redo att planteras i de färdiga bäddarna. Bäddarna bredsåddes dessutom med ettåriga kvävefixerande arter, så som Subklöver, Honungsört, Bovete och blodklöver. Detta för att öka platsens bördighet, skönhet och biodiversitet. En annan fördel är att dessa växter ger eventuella ogräs någonting livskraftigt att konkurrera med. Bäddarna fick även ett lager gräsklipp på toppen och några ordentliga genomvattningar.

Här är den stora bädden nyplanterad. Vi satte även en del squash och pumpa, något som var mycket uppskattat av de boende i området, ibland hann de knappt bli mogna innan de skördades!

Pumpa, squash och de kvävefixerande växterna står här i full blom. Honungsörten attraherade otroliga mängder bin och humlor, snälla pollinerare vi hoppas ska bli bofasta här.

Nu är det sensommar på bilden och de tidigare så högvuxna pumporna, squasharna och kvävefixerarna har klippts ner och lags tillbaka på bäddarna. Allt har hittills tagit sig mycket bra och det skall bli roligt att se perennerna sätta fart igen 2012. Vi har även sått ut och planterat en hel del ängsblommor, örter, kryddor m.m. På bilden kan ni även se gångbrädor utlagda för att undvika markkompaktering, ett fynd från en container, såklart. I bakgrunden syns även en ”organisk” björnbärsspaljé med en stock som bänk framför. Vi tillförde även stora mängder biokapital till platsen i form av död ved och sten.

Här är en ganska stor spaljé som vi på hösten byggde av stockar. Tanken är att den skall täckas av klätterväxter, så som minikiwi, björnbär och olika sorters baltiska vindruvor. När spaljén snart är övervuxen kommer den ge ett gott vindskydd åt jätteblåbären, allåkerbären och jordgubbarna framför. Ett stort tack till ni unga fältbiologer som var med och planterade dem!

Avslutningsvis vill jag även tacka alla er som kommit fram och pratat med oss medan vi arbetat på platsen, jättekul att ni alla är så intresserade och glada över vad vi håller på med.

Vi ses igen 2012!

Arkiverat under Nyheter 2 kommentarer
2 Kommentarer
Dec 19, 2011
02:58
#1 Johan :

Snyggt! Kommer bli spännande att följa och se hur växterna utvecklar sig!

mar 20, 2012
10:13
#2 Kerstin H-N :

Jätteroligt att läsa och lära av er. Jag håller på att förändra min egen trädgård i norra V-götland mot mer skogsträdgård. Den ligger f ö mitt i tivedskogen.

Hälsningar

kerstin

Skriv en kommentar

Namn

E-post

Hemsida

« Tidigare inlägg
«
Nästa inlägg »
»